Menu Zoek

Nepmeldingen uit naam van McAfee

nep

Is die McAfee-waarschuwing voor een virus op de computer echt? Hoe herken je de verschillende nepmeldingen uit naam van McAfee?

McAfee is een populaire virusscanner. Dat weten criminelen ook. Ze bestoken Windowsgebruikers met nepmailtjes, nep-popups en nepmeldingen. Heel vervelend omdat de virusscanner natuurlijk een melding geeft als er een dreiging is. Mensen zijn daarom geneigd de nepperds te vertrouwen.

Geen abonnee van McAfee? Dan kunt u sowieso alle meldingen die afkomstig lijken van McAfee negeren. Maar het is wel zo prettig om de nepmeldingen te blokkeren.

Gebruikt u een McAfee-pakket, dan wilt u er zeker van zijn dat waarschuwingen en meldingen echt zijn.

De McAfee-nepmeldingen zijn familie van de nepmails. Ze delen daarom een aantal kenmerken:

  • Opvallende grammaticale- en spelfouten. Zoals de naam McAfee schrijven als 'Mcafee'.
  • Matig tot slecht beeldmateriaal.
  • Internetadressen die niet van McAfee zijn. Het bedrijf gebruikt altijd mcafee.com. Dus is bijvoorbeeld mcafee.org vals.
  • Dwingende oproepen. De licentie is verlopen en u moet nú verlengen. Uw computer is besmet en u moet onmiddellijk een scan uitvoeren.

Soms kom je op een webpagina die na een paar seconden een soort pop-up-venster lijkt te tonen. De rest van de pagina is niet meer leesbaar. De pop-up trekt alle aandacht. Hiervan bestaan veel varianten. Ook versies met McAfee. Wat belangrijk is: het zijn nooit meldingen van McAfee zelf. Zelfs als u de software van het bedrijf gebruikt. Ook dan kunt u er zeker van zijn dat het om een nepmelding gaat. Sluit de webpagina. Meer actie is niet nodig.

Het kan ook dat de nepmelding verschijnt op een nieuw tabblad. Sluit in dat geval dat tabblad.

Pushmeldingen zijn een geval apart. Die verschijnen pas na akkoord van de gebruiker. Dat gaat via de browser (zoals Chrome of Edge). Na toestemming lijken de pushmeldingen echter van Windows te komen. Ze verschijnen namelijk rechts boven de taakbalk. Ook zonder dat er een browser is geopend.

Pushmeldingen worden ingezet door veel websites. Bijvoorbeeld Nu.nl, de Telegraaf en het AD gebruiken ze. Daar is niets mis mee. Als u ze wenst tenminste. Maar soms accepteer je zonder erg pushmeldingen op een site met minder goede bedoelingen. Daarna verschijnen de nepmeldingen. Onder meer van die van McAfee.

Bent u geen gebruiker van McAfee-software, dan zijn alle meldingen uit naam van McAfee nep. Negeren dus! McAfee-gebruikers hebben het wat moeilijker. Voor hen ligt de oplossing in het openen van het programma zelf en kijken of de melding daarvandaan komt. Is er daar niets te zien, dan is de pushmelding nep!

Gelukkig kunt u de irritante pushmeldingen gewoon uitzetten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.